Топ съвети за начинаещите във фотографията

Съвети за начинаещи във фотографията

Фотографията може и да се представя като форма на изкуство и нейните задачи обикновено да са артистични и подходящи за креативните хора, но тя си има и своите правила и подходи, на които ако не обърнете достатъчно внимание, няма да напреднете бързо, няма да научите нейните тънкости. Нещо повече, ако вие сте начинаещи в сферата на фотографията или тъкмо сте си купили професионална камера, с която нямате търпение да заснемете най-красивите неща, които ще видите по пътя си от тук насетне, добре е да сте наясно с някои основни похвати и тайни. А още по-препоръчително за вас би било да прочетете следващите топ съвети за начинаещите във фотографията.

Вместо да „щракате“ наред, което нито не е професионално, нито ефикасно, най-добре е първо да разучите из основи всички функции на вашия апарат. Едва тогава ще можете да реагирате на случайните перфектни моменти за снимки на време и подобаващо.

ISOто, блендата и скоростта са опции, които не трябва да бъде оставяни на автоматичен режим. Винаги я нагласяйте ръчно според ситуацията, а освен това ако решите да се откажете от зеления режим, най-добре е да се спрете на неговата по-ефективна алтернатива, а именно P (program mode)

Не се вманиачавайте по новите технологии и крайното дигитализиране на фотографията. Хартиените снимки не са тотално изоставени от света. Напротив – те все още събуждат възхищение и особено чувство за интимност. Освен това хората винаги очакват да пипнат нещо.

Когато снимате, базите, които ползвате са две и нищо повече – сянка и светлина. Всичко останало е декор, който се променя в следващата снимка, в следващата фотосесия. Всичко останало е временно, а промяна в сянката и светлина водят до изцяло нова концепция на фотографията.

f | Сподели с приятели