Топ съвети за начинаещите във фотографията

Съвети за начинаещи във фотографиятаФотографията може и да се представя като форма на изкуство и нейните задачи обикновено да са артистични и подходящи за креативните хора, но тя си има и своите правила и подходи, на които ако не обърнете достатъчно внимание, няма да напреднете бързо, няма да научите нейните тънкости. Нещо повече, ако вие сте начинаещи в сферата на фотографията или тъкмо сте си купили професионална камера, с която нямате търпение да заснемете най-красивите неща, които ще видите по пътя си от тук насетне, добре е да сте наясно с някои основни похвати и тайни. А още по-препоръчително за вас би било да прочетете следващите топ съвети за начинаещите във фотографията.

  1. Вместо да „щракате“ наред, което нито не е професионално, нито ефикасно, най-добре е първо да разучите из основи всички функции на вашия апарат. Едва тогава ще можете да реагирате на случайните перфектни моменти за снимки на време и подобаващо.
  1. ISOто, блендата и скоростта са опции, които не трябва да бъде оставяни на автоматичен режим. Винаги я нагласяйте ръчно според ситуацията, а освен това ако решите да се откажете от зеления режим, най-добре е да се спрете на неговата по-ефективна алтернатива, а именно P (program mode)
  1. Като цяло използването на сенника на вашия обектив е по-скоро начин да се почуствате истински професионалист в сферата на фотографията, отколкото кой знае какъв „инструмент“ за повишаване качеството на вашите снимки в случай, че сте избрали дифузно осветление.
  1. Ако работите за частни клиенти, не се вманиачавайте по новите технологии и крайното дигитализиране на фотографията. Хартиените снимки не са тотално изоставени от света. Напротив – те все още събуждат възхищение и особено чувство за интимност. Освен това, клиентът ви очаква да пипне нещо!
  1. Когато снимате, базите, които ползвате са две и нищо повече – сянка и светлина. Всичко останало е декор, който се променя в следващата снимка, в следващата фотосесия. Всичко останало е временно, а промяна в сянката и светлина водят до изцяло нова концепция на фотографията.