Професионален фотограф и любител – 11 разлики между тях *

Много колеги любители си мислят, че професионалните снимки стават много лесно. Но когато поемат ангажимент за професионална фотосесия, веднага разбират, че не е така. В тази статия с доза чувство за хумор съм набелязал  няколко разлики между професионалните фотографи и любителите.

Професионален фотограф - снимки на бижута

1. За любителя качеството на снимката се определя от качеството на фотоапарата и оптиката. За професионалния фотограф съществена е светлината и композицията.

2. Любителят снима на възможно най-високо ISO за покаже на другите колеги колко може фотоапарата му. Професионалният фотограф снима на оптимално ISO защото  мъкненето на осветление е част от работата му.

3. Любителят снима, за да покаже снимките си в „квалитетни“ фото форуми. За професионалния фотограф са важни клиентите, те дават парите.

4. Любителят снима на възможно най-отворена бленда, без значение дали е необходими или не. За професионалния фотограф дефокуса е само един от многото изразни средства за постигане на определен ефект.

5.
Любителят снима мацки, кифли, мУделки, за да се изфука пред другите любители. Колкото с по-малко дрехи, толкова по-високо се издига в очите на другите и повече точки събира по фото-форумите. За професионалния фотограф е важен продукта, който се рекламира.

6. Много често срещана практика е клиентите да се доверяват на фотографи, като гледат само атрактивни портретни снимки от портфолиото им. Проблема е че всички те са правени по един начин, изглеждат по един и същи начин. Любителя снима по един и същи начин, всички снимки изглеждат по един и същи начин, усвоява една техника на снимане и доразвива максимално. Но много често тази техника на снимане не е удачна за много комерсиални задачи и професионални фотосесии. Фотографът трябва да може да предложи на клиента си най-удачната за конкретната задача визия. Преди време имах фотосесия за бижута. Клиента беше снимал преди това бижутата си при любител фотограф. Снимките бяха изпипани, добре направени, НО си бяха портрети. От бижутата нищо не си личеше. Даже се сливаха с дрехата и модела.

7. Никога няма да видите професионални фотографи да се оплюват по форуми и персонално да нападат колегите си. Това вреди на бизнеса им и на бизнеса като цяло.

8. Любителите фотографи в повечето случаи не правят разлика между качествена снимка и снимка с художествена стойност, които в повечето случаи са омазани на фотошоп със съмнителен фокус, но затова пък с перфектен дефокус. За разлика от тях клиента прави тази разлика и изисква снимки с високо качество – висока рязкост, точен фокус, ефектно осветена, с точен бял баланс и точни цветове.

9. Мацането във фотошоп – както е казал Мечо Пух – “ Колкото повече – толкова повече“. Любителят фотограф маца за да покаже колко добре знае да борави с фотошоп. Професионалният фотограф знае много добре къде да спре с обработката като се съобразява с целта за която е направена снимката. Той цени времето си и гледа да сведе обработката до минимум за да се вмести в цената, която е предложил на клиента си.

10. Любителите винаги се бъркат в бизнеса на професионалните фотографи като вземат поръчки, които не могат да изпълнят и на по-ниска цена от средната в бранша. После питат по форумите как се снимат продукти или модели в цял ръст и неща, които за нас са ежедневие, а за тях светая светих на фотографията. А когато клиента иска невъзможни неща професионалния фотограф няма да поеме ангажимент или ще го препрати при друг колега, за разлика от любителя, който изобщо не знае за какво иде реч, но ще поеме поръчката.

11. Любителите мразят сиви карти, флашметри, цветни карти, за тях те са нещо мистично и еретично. Но за нас това е ежедневие, работа и гаранция за качество и повторяемост на изходния продукт.

* Моля не приемайте тази статия на сериозно, тя е само за забавление и базирана на лични наблюдения. Можете да коментирате на воля, в нашия сайт не се трият коментари и блокират потребители, за разлика от други познати форуми.

f | Сподели с приятели