Разлики между ръчна светкавица и студиен моноблок

адаптер за ръчна светкавица

Много начинаещи фотографи ме питат каква е разликата между студиен моноблок и ръчна светкавица и защо не се използват ръчни светкавици във фото студио, след като за тях има адаптери и могат да се слагат различни студийни модификатори на светлина ?

Отговора е много прост и обединява всички ръчни светкавици – имат вграден рефлектор, за разлика от студийните моноблокове, които нямат.
Друга разлика е и в самата лампа – при моноблоковете тя е тороидална, а при ръчните – права. Тороидалната лампа създава равномерен светлинен поток във всички посоки на 360 градуса , за разлика от правата лампа, която създава елипсовидно светлинно петно.

Каквото и модификатор да сложите след вградения рефлектор(софтбокс, бютидиш)  няма да постигнете ефекта, който искате – светлината винаги ще е дава остри сенки, ще бъде концентрирана в централната част на софтбокса и няма да използва цялата му площ.

Използването на адаптери за ръчни светкавици е по скоро маркетингов трик и самочувствие да изглеждате по „професионално“

f | Сподели с приятели