Подбор на фотомодели за Вашата модна фотосесия

Избора на подходящ фотомодел е изключително важно за една успешна рекламна фотосесия или снимки за онлайн магазин или каталог.

Подбор на фотомодели

Какви качества трябва да има една жена или мъж за да стане фотомодел. Много хора си мислят, че за да си фотомодел е лесна работа. Може и отчасти да са прави – стоиш си пред камерата и те снимат 🙂 Виждат крайния резултат но не отчитат някой подробности от кухнята на фотосесията.  Много често една модна фотосесия продължава 5-8 часа. Като всеки бизнес и този трябва да е икономически ефективен. На колегите фотографи, които наемат фотостудиото им излиза по евтино да го наемат за цял ден отколкото за два дена по 4 часа, същото важи и за гримьор и фризьор. За това според мен най-важните качества не един фотомодел е дисциплина, отговорност, професионално отношение към работата и умения за работа в екип, тъй като това е екипна работа зависеща от много хора.

Какво значи фотогеничност, и колко е важна за един фотомодел? Дълго време си мислех какво е това и защо някой хора просто ги обича камерата и винаги излизат добре на снимки. Установих, че това е нещо много просто за обяснение – съчетание на симетрия и определени пропорции в лицето. Също така липса на участъци по лицето, правещи сенки (които не излизат добре при снимки).
Ако се загледате в снимки на най-успешните фотомодели ще забележите тези признаци. И ако ги видите на живо, ще Ви се стори че изглеждат по съвсем друг начин. Фотогеничността според мен е ключова за успеха на един фотомодел. Това значи, че каквато и светлина да използвате, той ще изглежда добре .
Трябва ли да има хубава усмивка, да се усмихва,  Тук ще развенчая един мит и ще кажа – Не. Когато се усмихват, се създават сенки по лицето и не стоят добре на снимки, особено при модна фотосесия.

Височината има ли значение – по скоро не. Най-успешните фотомодели не са били високи. На модния подиум това може да има значение, но при фотографията не толкова . Мога да Ви покажа снимки на много добър наш фотомодел който не е висок и изобщо това не влияе на визията на снимката.

Ние не сме агенция за фотомодели, но поддържаме контакти с много модели, можем да Ви консултираме кой модел е най- подходящ за дадена фотосесия.

Не на последно място стои дилемата – фотомодел ли да използвам или пластмасов манекен. Лично аз на никого не препоръчвам да използва пластмасов (прозрачен) манекен. Опитът показва, че пари по този начин не се спестяват, тъй като се ангажира още един човек да го облича и съблича, а това става много по-бавно отколкото при фотомодел. Клиента няма доверие на такива снимки, не вижда дрехите как стоят на жив човек и по-малко е склонен да купува. Не се мъчете да имитирате големите маркетплейси, понеже те снимат на прозрачен манекен. Бъдете креативни,  различни и създавайте своя визия.

f | Сподели с приятели