Какво е SEO на изображения и защо се прави

SEO оптимизация на изображения

Търсачките няма как да разберат какво има на Вашата снимка. Те се ориентират по две неща :
– името на файла. За Гугъл снимка с име DSC12345.jpg нищо не значи. Но име на снимка damska-chanta.jpg ще е разпознаваемо от търсачките. Транслитерацията се налага заради предпазване от бъдещи проблеми със сървърите на хостинга. Ако нещо се обърка имена на кирилица може и да не се прочетат. Но Гугъл много добре се справя с имена изписани с латински букви. Обезателно думите трябва да са разделени с тире, за да може да се възприемат като различни думи.

– Alt таг. това е останал таг от първите браузъри. Целта му е била ако не се изобрази картинката, да се покаже текст, който да ни помогне да разберем какво има на картинката. Пъвоначално за да се покаже снимката е трябвало да се кликне на нея, а самата снимка се е зареждала с минути. С течение на времето Alt тага става безсмислен и подценен, но Търсачките му намират много важно приложение. Той играе ролята на анкор (видимата част от линк ). Иначе казано можем да опишем какво има на снимката с ключови думи. Ако показваме дамска чанта може да напишем “стилна дамска чанта с голяма катарама и дълги дръжки”. Разбира се не трябва да прекаляваме, иначе ще се възприеме като спам и Гугъл ще игнорира текста.

Уникалните снимки ще спомогнат за по доброто класиране на вашия сайт. Ако слагате снимки, които не са ваши, винаги Гугъл ще ги класира след оригиналните снимки. Даже и да е сменено името и направено описание.

Размерът на снимката изключително много влияе на скоростта на зареждане на сайта, особено при мобилните устройства с по бавен интернет. (Винаги размерът е имал значение) А бавните сайтове не се харесват на Гугъл и не се класират добре. Самият Гугъл предоставя този инструмент за тестване на скорост и адапривност за мобилни устройства и настолни компютри. Затова и размера на снимката трябва е оптимален. Той е компромис между качество на изображението и бързина на зареждане. Оптимума е под 100KB, практиката доказва че 30-40KB за голямата продуктова снимка e напълно достатъчно в повечето случаи. Трябва да проверите дали CMS правилно преоразмерява малката и средна продуктови снимка правилно. За малка – размера е около 6-8КВ, за средна – 10-20КВ.

Примерно правилно изписан html код на снимка трябва да изглежда така: <img src=”/images/damska-chanta.jpg” alt=”зелена дамска чанта от естествена кожа” >

Търсенето по изображения се увеличава значително, а конкуренцията там не е толкова голяма и затова не трябва да се подценява оптимизацията на изображения. Затова снимките на един електронен магазин е изключително важно да бъдат добре описани.

С много колеги спорим и казват, че тази информация е остаряла и Гугъл разбират какво има на снимката. Донякъде са прави, но и глобално грешат. Ще дам конкретен пример с чантата. Гугъл може да разбере, че на снимката има чанта. Но не може да разбере семантиката, иначе казано за какво е тази снимка. Извадена от контекста на сайта, от алт таговете и семантиката на обкръжаващия текст това ще е само снимка на чанта. Но описана правилно търсачките ще знаят, че искаме да продадем чанта, която е дамска, примерно зелена и от естествена кожа.

Ако искате да разберете колко трафик ви “докарват” изображенията можете да прочете друга наша статия.