Какво е SEO на изображения и защо се прави

SEO оптимизация на изображения

Търсачките няма как да разберат какво има на вашата снимка. Те се ориентират по две неща :
– името на файла. За Гугъл  снимка с име DSC12345.jpg нищо не значи . Но име на снимка damska-chanta.jpg ще е разпознаваемо от търсачките. Транслитерацията се налага заради предпазване от бъдещи проблеми със сървърите на хостинга. Ако нещо се обърка имена на кирилица може и да не се прочетат. Но Гугъл много добре се справя с имена изписани с латински букви. Обезателно думите трябва да са разделени с тире , за да може да се възприемат като различни думи .

– Alt таг . това е останал таг от първите браузъри. Целта му е била ако не се изобрази картинката , да се покаже текст , който да ни помогне да разберем какво има на картинката. С течение на времето Alt тага става безсмислен и подценен , но Търсачките му намират много важно приложение . Той играе ролята на анкор(видимата част от линк ) . Иначе казано можем да опишем какво има на снимката с ключови думи . Ако показваме дамска чанта може да напишем “стилна дамска чанта с голяма катарама и дълги дръжки” . Разбира се не трябва да прекаляваме , иначе ще се възприеме като спам и Гугъл ще игнорира текста.

Уникалните снимки ще спомогнат за по доброто класиране на вашия сайт. Ако слагате снимки,които не са ваши , винаги Гугъл ще ги класира след оригиналните снимки. Даже и да е сменено името и направено описание.

Размера на снимката изключително много влияе на скоростта на зареждане на сайта, особено при мобилните устройства с по бавен интернет. А бавните сайтове не се харесват на Гугъл и не се класират добре. Самия Гугъл предоставя този инструмент за тестване на скорост и адапривност за мобилни устройства и настолни компютри.  Затова и размера на снимката трябва е оптимален. Той е компромис между качество на изображението и бързина на зареждане. Оптимума е под 100KB, практиката доказва че 30-40KB e напълно достатъчно в повечето случаи.

Търсенето по изображения се увеличава значително , а конкуренцията там не е толкова голяма и затова не трябва да се подценява оптимизацията на изображения. Затова снимките на един електронен магазин е изключително важно да бъдат добре описани.
Ако искате да разберете колко трафик ви “докарват” изображенията можете да прочете друга наша статия.