Най-простите правила на добрата фотография

За начинаещите фотографията може да звучи и изглежда крайно сложна. С времето, разбира се, те ще свикнат, но в началото би могло да им е доста трудно да определят на какво да обръщат внимание, върху какво да се концентрират, как да действат в даден или друг кадър! Точно за тези хора приготвихме и следващите правила (много, ама много прости за спазване) за добра фотография. Вижте ги още сега:

fotografia

1. Не снимайте каквото ви падне или просто даден пейзаж, снимайте конкретен обект.
Когато останете без думи от дадена гледка, да я снимате просто ей-така на посоки, няма да успеете да направите кой знае какви уникални снимки. Но ако се фокусирате в даден елемент от гледката, крайният резултат, определено, ще ви очарова!

2. Експериментирайте с диагонали.
Правите линии са прекалено статични и наистина създават усещане за спокойствие, но нали оригиналната фотография е различната, необичайната фотография? За да я постигнете, пробвайте да замените правите линии с диагонали в своя кадър.

3. Играта с цветовете винаги може да подобри качеството на една фотография.
Черно-белите снимки са наистина много красиви, но ако искате вашата графична снимка да е наистина прелестна и незабравима, вкарайте един цветен елемент в нея, който да е акцентът и. Ако пък ще залагайте на ярките снимки, задължително в тях трябва да има по-тъмни цветове, които да служат за импровизиран фон.

4. Ако ще снимате движещи се обекти.
Пред тях трябва да има оставено пространство. То ще създаде предпоставка за „улавяне“ на движението и колата, която снимате, няма да изглежда вече статична, а ще бъде фотографирана в действие – точно това, което всъщност от дълго време се опитвате да направите.

5. Опитайте и със снимки на неща, по които обикновено не си падате кой знае колко. Това ще ви доближи до нивото на професионалиста. Освен това, понякога, силната ни страст и емоции ни карат да се разсейваме, поради което и фотографията не ни се получава.

6. Не снимайте като японски турист. Търсете интересната гледна точна – по ниско долу или по високо горе. Когато снимате хора в цял ръст клекнете малко и смъкнете гледната точка, така ще имате и правилни пропорции на тялото.

f | Сподели с приятели