7 грешки на начинаещите фотографи при купуване на фотоапарат

Вие сте решили да се занимавате с фотография и да си купите фотоапарат. Искате това да ви е хоби и да му се наслаждавате. Но идея си нямате какъв фотоапарат да си купите.

фотоапарат за начинаещи

Нормално е да сте объркани от многообразието от модели, системи, видове и марки. За да сме ви полезни ще се опитаме да ви предпазим от най-често срещаните грешки на прохождащите любители фотографи.

1 грешка – Отивате в голяма верига магазини за техника и купувате каквото ви предложат. Характерно за тези вериги е лошия сервиз, некомпетентност на персонала какво продава, съмнително качество на техниката – върнати цели партиди с дефекти и бъгове се продават отново, върната техника от предни купувачи се продава като нова и др. Така наречените „продавач-консултанти“ ще ви предложат това, каквото им кажат „отгоре“ че трябва да се разтика или пробута.

2 грешка – Пишете в познатия ни фото-форум – недейте да правите това никога, никога и пак никога – там има познати до болка хайтек тролове, които ще почнат веднага да ви казват коя марка колко мегапиксела е и колко кадъра в секунда прави и така нататък – това изобщо не ви интересува за момента и изобщо няма да ви помогне. Сега техните писания ще ви се сторят много „компетентни“, но малко като навлезете във фотографията ще ви изглеждат смешни и по детски наивни.

3 грешка – Почвате да търсите „универсален“ фотоапарат, който да може да снима всичко навсякъде, да бъде лек , евтин, с голям „зуум“. Повярвайте ми – такова нещо няма. Определете приоритетите си и чак тогава се насочете към фотоапарата, който ще ви пасне на това. Хванете го в ръка и вижте дали ще ви пасне като ергономия. Поснимайте малко с него. Има тежки апарати, които може и да не ви се мъкнат по горички и полянки, има и компактни апарати, които няма къде да хванете стабилно и като им сложите дълъг обектив да „забиват“ винаги надолу.

4 грешка –   Насочвате се към така наречения „кит“ или комплект – фотоапарат с обектив или с 2 обектива – продавачите ще ви „убедят“ че с тези два обектива ще покриете цялото фокусно разстояние между 18 и 200мм – всичко това е за сметка на светлосилата на обектива, лошото качество на изработка и лоша визия на снимките.  Най често това са тъмни зуумове в диапазона f- 1/3.5-1/5.6
Направете и един експеримент – сложете един лист пред лицето си. Пробиите една малка дупка с молив – и погледнете през нея – ето това е бленда 5.6 . После очертайте отвор колкото монета 1лев и пак погледнете – това е бленда 1/2. Забелязвате ли разликата 🙂 Ако искате да снимате портрети – насочете се към портретен обектив, ако мечтата ви е да снимате буболечки – към макро обектив.

5 грешка – Купувате най-новото и най-скъпото.  Доверете ми се – точно след няколко месеца същата техника ще струва доста по евтино. Добра алтернатива е техника втора употреба по висок клас. Първоначално си мислите че всички DSLR са професионалните фотоапарати. Но после с ужас установявате че това, което сте купили е така наречения entry level клас , иначе казано начален любителски клас. На цената на нов фотоапарат може да купите професионален клас втора употреба.

6 грешка –  Искате да изглеждате като „Професионалист“ . Искате да имате „черен“ фотоапарат с голям обектив. Искате да впечатлявате околните и да сте център на внимание, да дирижирате купона. Дотук всичко добре, но ще дойде време да показвате снимки. А те няма да изглеждат „професионално“.

7  грешка – чули сте че така наречения „фул фрейм“ фотоапарат прави много по хубави снимки. Точно от това се възползват и маркетолозите и пускат на пазара евтини фотоапарати с FX  матрица, които са много далеч от професионални фотоапарати. Това са просто любителски апарати с по-голяма матрица, но затова пък изискват скъпи обективи за FX формат.


Големите заблуди :

1. Голяма заблуда е, че многото мегапиксели при малките матрици ще доведат до по качествена снимка. Многото пиксели ще доведат до повече шум при базово ISO, огромни файлове без реална полезна информация в тях, бавна обработка и сериозни хардуерни изисквания.
Още по голяма заблуда е че многото фокусни точки ще ви дадат по точен фокус. Ниския клас фотоапарати никога не се е славил с точен и бърз автофокус.

2. Заблуда е че безогледалките имат по точен автофокус – може контрастния автофокус да се по точен от фазовия, но за сметка на това е по бавен и докато получите потвърждение на фокуса обекта да се е преместил вече. Матрицата на фотоапарата постоянно работи при фокусиране което води до увеличение на консумацията и температурата на матрицата, което пък увеличава шума. Компромисно им е и фокусирането на тъмно. Хибридния фокус решава отчасти тези проблеми, но и създава нови – голямата консумация на апарата и загряването на матрицата, съмнителни резултати при ниска осветеност. При ниска осветеност да се използва шумящата матрицата за фокусен сензор си е предизвикателство. Към 2017г рядко безогледален апарат изкарва повече от 200-300 кадъра, което ни връща 10 години назад от ерата на CCD сензорите с огромната консумация.

3. Безогледалните системи са компактни. При големите обективи размера на цялата система е съизмерима с тази на огледалните фотоапарати. Тъй като харчат много ток се налага и ползването на грип. А лошата ергономия води до трептене на ръката и размазани снимки. Винаги са ме хейтвали, като съм споменавал колко брой кадри издържа батерията на маркетинговото надоразумение Sony Alpha A7 – но така е – който робува на марки и пиксели си плаща за това.

Разгледайте официалните сайтове на производителите, четете  между редовете – ако не е написано, че даден фотоапарат за професионална употреба значи не е. Не се доверявайте на „спонсорирани“ ревюта от хай-тек специалисти. Единствената цел им е да ви убедят да си купите най-новия модел. Тестовите снимки, които ще видите по тези ревюта няма да имат нищо общо с реалността. Тези, които пишат ревютата най-често гледат от своята „камбанария“ и изобщо не се съобразяват с маркетинговия таргет на фотоапарата. Последен е случая и с излизането на модел от серия 7000 на Никон. Велики фотографи се мъчеха на ни убедят че с този фотоапарат могат да се снимат сватби и по качества превъзхожда модели от професионалния клас. Разбира се след няколко месеца почнаха да излизат и бъговете и недостатъците на модела.

Наблегнете на основните принципи и изразни средства на фотографията. Фотоапаратът е само инструмент.


Жаргонни термини, които се ползват по фотографските форуми и са неразбираеми за начинаещите фотографи:

сапунерка – това е малък фотоапарат без сменяема оптика с размерите на сапунерка.

кропка – това е голям черен фотоапарат със сменяема оптика с размер на матрицата около 23/14мм или към 1.5 пъти по-малък от т.н. Лайка формат или филмов формат 32/24мм

– ФФ или фулфрейм – това пък е размер на сензора лайка формат или около 32/24мм

безогледалка – това е фотоапарат със сменяема оптика, но без огледало и призма, чрез което образа в обектива се предава на оптичния визьор.

китак или китов обектив – това е обектива, който се продава заедно с фотоапарата в магазина.

кит – това е комплект, който се продава в магазина – фотоапарат и обектив

турбосапунерка – това е фотоапарат с несменяема оптика и голям, направо гигантски зуум на обектива.


Съвет който мога да ви дам – решете какво искате да снимате и тогава си харчете парите.

Моля не приемайте тази статия на сериозно, тя е само за забавление 🙂

f | Сподели с приятели