История на модната фотография

 История на модната фотография

Както всичко, което в момента приемаме за даденост, така и модната фотография е извървяла дълъг път, докато стане, това което познаваме днес.

Фотографията в годините назад е имала предназначението да заснема само и единствено изключително важни събития и личности.

И докато преди време е било така, сега фотографията се ползва с различни цели. Модната такава търси посланието, което определен бранд желае да предаде на аудиторията си. Него виждаме и усещаме от кориците на модните списания, на подиума и в обществото.

За много хора, непосветени в професията, снимането на рекламни фотосесии, са просто снимки на хора с дрехи. Зад тази привидна простота, обаче стои много труд и умения.

Фотографът трябва да познава същността на представяната марка, различните способи на заснемане, иновативни виждания и актуална представа за модните течения.

Модната фотография се отличава с това, че не акцентира върху точно определена дреха или аксесоар, а по-скоро върху емоцията, лъхаща от кадъра. Много често за заснемането на модна сесия се избира терен в реална среда – градска, природа и т.н. Позиращият модел, в зависимост от търсеният ефект (контраст, допълване), е със силен грим, нестандартна прическа и често неочаквана поза.

Изграждането на стилен образ, чрез комбиниране на дрехи, макиаж, аксесоари, фон, поза, често се превръща в запазена марка на някой моден гигант.

В модната фотография, дейността не се свежда само до снимки, т.нар. фотосесии. Заснемането на събития от бранша също спада към категорията. Става дума за модните дефилета.

Развитието на модната фотография не се е случило за ден или два, а в течение на години. Главни виновници за тях са смели фотографи, които ползват нетрадиционни и провокативни способи за заснемане.

Те са се отличили и като най-известните модни фотографи в историята. Повече за тях може да прочетете тук.

Модната фотография търпи редица промени като се започне от превръщането на „моделстването“ в доходна професия, налагането на суперслабите модели през 90-те години на миналия век, все по-разголените тела и предизвикателни пози.

И докато преди 20 години моделът е бил „предмет“, върху който са излагани дрехите, то в настоящият момент, той е начин да бъде вдъхнат живот на облеклото.

Историята на модната фотография изобилства от гениални личности, дали нова посока на развитие.

Към настоящия момент обаче, пазарът толкова е пренаситен от лица, от комерсиални фотографии, от еднотипни изображения, че почеркът на човека зад фотоапарата се заличава до голяма степен.

Да съумее да бъде различен и интересен е част от професионализма на съвременния фотограф.

f | Сподели с приятели