Колко струва една професионална снимка?

damska-roklia-1-3

В тази статия няма да говоря за цени, себестойност, колко време ни струва да обработим снимките, колко нощи работим за да изпълним поръчката в срок, колко средства сме вложили в опит и оборудване. Ще погледнем от страната на клиента.

Всъщност какво точно купува клиента – обикновена снимка или нещо много повече. В началната страница на сайта ни използваме думата „брандиране„. Сега точно ще развия идеята си – клиента не получава само снимки, но и фирмена идентичност – т.н. бранд.

Когато професионалните снимки са правени специално за него винаги обсъждаме кой е най-подходящия модел и каква е най-добрата визия. А когато крайния потребител вижда тези снимки започва да ги свързва с марката. И когато и маркетинга и рекламата си свършат и те работата то цикъла започва се затваря – стоката става разпознаваема чрез снимките и брандът започва да продава. На професионалните снимки трябва да се гледа като инвестиция, както развитието на бранда е инвестиция.

Но винаги има едно голямо НО. И това голямо но идва от неразбирането за този затворен цикъл – фотография – маркетинг(реклама). Или се набляга само на едното или само на другото. Няма как да се рекламира стока с кофти снимки и няма как инвестирате само в снимки без да имате маркетинг. Станал съм свидетел как много електронни магазини не могат да се справят с развитието им точно поради тази причина. В по голяма част от случаите причината не е финансова от липса на знания, опит и от неразбиране и осмисляне на проблема.

И за да се спести още от бюджета за снимки се отива в близкото фото или се правят снимки с телефона, които са само снимки и нищо повече. Колкото и да инвестирате в реклама, снимките са си снимки – те няма да въздействат върху клиента, няма да направят фирмената ви идентичност – причините са най-често неподходящ модел, лоша визия, неподходяща светлина, липса на умения у фотографа.

predi

Ще си позволя да дам пример с предишна снимка на клиент, преди да стане наш клиент. Сравнете я с горната снимки и си правете изводите сами.

Винаги съм казвал – учете се от най-големите. Victoria’s Secret инвестира в моделите, те са абсолютно разпознаваеми и всеки ги свързва с марката. Където и да видите неин модел, винаги ще се сетите за марката. А в тази статия сме разказали и за Келвин Клайн.

f | Сподели с приятели