На какво може да ни научи традиционната, а и съвременната фотография

фотограф

Малко размисли какво ни дава фотографията.

Истинско щастие е, когато хобито ни може да се превърне в наша професия и да си изкарваме прехраната с нещото, което обичаме да правим най-много. Но не всеки има този късмет… В повечето случаи хобито си остава хоби. Същото можем да кажем и конкретно за фотографията. Хората, на които тя наистина им се отдава, се превръщат в професионални фотографи и изкарват пари от заснемането на красиви места, събития, продукти, мода. Но ако на вас не ви се случи това, няма нужда да страдате. Напротив – да имаш хоби, особено толкова креативно като фотографията, е чудесно! То развива въображението, прави животът ни по-забавен и дори подобрява настроението ни и в най-кофти моментите ни… В същото време фотографията може и да ви научи на много неща. Ето част от тях:

1. Да виждаме красивото във всичко, дори в най-обичайните предмети
Когато се занимаваш с фотография осъзнаваш, че навсякъде сме заобиколени от красота, че всъщност красотата е в простичките неща от живота. А това е и начин да го оценим, да спрем да се вглеждаме само в лошото, а да бъдем позитивни, да откликваме на човешкия си стремеж към съвършенството.

2. Фотографията ни научава да бъдем внимателни, концентрирани и дори търпеливи
Само си помислете колко нерви и време може да ни отнеме да заснемем дадено събитие, природен феномен или дори нещо напълно необичайно. Детайлите, които трябва да заснемем, ни карат да се концентираме максимално и да забравим за всичко останало само и само да изпълним мисията си.

3. Чрез фотографията опознаваме хората
Фантастичната портретна снимка изисква фотографът първо да опознае мимиките и жестовете на модела, а след това и да ги заснеме в зависимост от посланието, което иска да направи. Тези мимики и жестове, всъщност, са като код към душата на човек. И само фотографът, който може скоростно да види какво седи зад погледа и усмивката на своя модел, а после да го заснеме, е наистина уникален артист и професионалист.

f | Сподели с приятели