Елементи на доверие в онлайн магазин

Какво точно имаме предвид, когато говорим за онлайн магазин? Това са елементите от сайта, които внушават на потребителя увереност при покупката. Това са много простички неща, но много важни.
Ще се опитам да ги изредя по важност и значимост:

Елементи на доверие в онлайн магазин

Бранд

Лесно ще се доверим на познат и известен бранд. Но много трудно и бавно се създава. А още по трудно е да се гради български бранд.

Инвестирането в бранд е дългосрочна инвестиция, на нея не трябва да се гледа като: “ платих 100лв за реклама във фейсбук, а имам само две поръчки “ или „по телефона ми обадиха едни да ме покажат в Гугъл и ми взеха 100лв“.

Данни на фирмата

Трябва клиентите да знаят от кого точно купуват, каква е тази фирма и какво точно прави. Елементи като „производител“ , „изключителен представител“ , „официален вносител“ и др. имат много положителен ефект върху сайта Ви.

Точна и ясна информация за начин на доставка, цени на доставка, начини на плащане, начин на рекламация

Клиента трябва да се увери, че няма скрити „изненади“ в доставката и плащането. Много добър вариант е и безплатна доставка над някаква сума. Така ще стимулирате клиента да купува повече.

Голяма част от потребителите се отказват от покупката ако не знаят колко ще им е цената на доставката.

Комуникация с клиента

Телефони за контакт, които се вдигат. Онлайн чат, на който може да се получи информация. Имейли, на които се отговаря възможно най-бързо. Социални мрежи, където да храните с постове верните си фенове.

Помислете и върху поддържането на блогове с полезна за клиентите си информация.

В страницата на „Контакти“ трябва да има и текст, който да призовава към действие, а не само телефонни номера и адреси.

Професионални снимки

Снимки с телефони говорят за много несериозно отношение към онлайн бизнеса. Много бързо ще откажат потребителя да пазарува. Особено това важи за модния бранш. Но и снимки копирани от други сайтове, снимки с ниска резолюция също няма да вдъхнат доверие у клиента.

Добре направени и полезни продуктови описания

Преписани, копирани и безсмислени описания или липса изобщо на описания няма да ви помогне да спечелите доверието на клиента. Ако не можете да съставите продуктови описания наемете специалист. Ние можем да Ви консултираме за това и да Ви предложим писатели с които работим.

Произход на стоката

Клиента трябва да е наясно каква е стоката и от къде произхожда. Липсата на тази информация ще усъмни потребителя и той отново ще натисне „Х“ на страницата Ви.

Опростена пазарска количка, но същевременно и прегледна и информативна

Бърз начин за финализиране на покупката. Незнайно защо в много магазини финализирането на покупката е много объркано по ред причини – сложно изчисляване на транспорта, плащането и какво ли още не.

Някои слагат опция „Бърза поръчка“ – което ненаправено добре понякога обърква още повече клиента, понеже се смесват двете понятия – „количка“ и „финализиране на поръчката“.

Това е както пазаруването в магазина: слагате продуктите в кошницата и отивате на касата. А прекаленото опростяване на „финализиране на поръчката“ води до много отказани поръчки, невзети или върнати.

Практиката показва, че има много клиенти, за които пазаруването е болестно състояние и после не си вземат поръчките и ни вкарват само в разходи.

Регистрацията в магазина трябва да е само опция, носеща допълнителни бонуси, но в никакъв случай и задължителна.

Инсталиран SSL

Много е спорно колко ще защити онлайн магазина ви, но наличието му все пак е признак че нещо е направено по въпроса и светенето в зелено горе в браузъра действа успокояващо за клиентите :). Към 2017г. по ред други причини вече е задължително да има инсталиран сертификат. Към 2020г. почти няма браузър, който да ви зареди онлайн магазина без SSL и да не ви даде съобщение за незащитен сайт.

Страница „За нас“

Всеки сайт, включително и онлайн магазин трябва да има страница „За нас“. В нея трябва да опишете не колко Ви е задружен колектива, а какво точно предлагате, какви са преимуществата Ви спрямо конкуренцията и защо клиента трябва да купи точно от вас, а не от някой друг. Това е и пряко свързано и с точка 2 от тази статия.

Като цяло в магазина трябва да се усеща човешко присъствие, да се вижда, че по сайта е работено много и е изпипан всеки детайл, а не само суха безплатна тема на OpenCart.

f | Сподели с приятели