SEO на онлайн магазин

Основния проблем е малкото текстово съдържание и огромното количество ключови думи, повтарящи се фрази. След „зоо“ ъпдейтите на Гугъл много от неразрешените практики за SEO престанаха да влияят на SERP и много сайтове, включително и електронни магазини, хвърлили хиляди левове в „сиво“ SEO пострадаха значително.

По какво се различава SEO на обикновен сайт и това на електронен магазин

Но това е шанс тези, които играят по правилата. Да не кажа златен шанс за дребния и среден български бизнес да премери сили с големите чужди вериги.

За Гугъл основната цел е представи на клиентите си значимо съдържание. Той оценява сайтовете по това колко какво съдържание предоставят на потребителите си.

SEO може да се раздели на две групи – вътре в сайта оптимизация на съдържанието (on page) и извън сайта (off page).

Първата включва оптимизация на съдържанието, подбор на ключови думи, оптимизация на изображения. Не може просто да се напише „дамска блуза“ и това да се повтори двеста пъти за двеста артикула. Всеки артикул трябва да се опише оптимално за да бъде това описание максимално полезно за клиентите и индексирано правилно от търсачките. За тази цел понякога е належащо и наемането на професионални копирайтъри с голям опит в тази дейност.

Изключително е важен подбора на ключови думи в електронния магазин. Например ключовата дума „дамска блуза“ има средно месечно търсене 200, докато „дамски блузи“ търсенето е 2000. Вие може да си мислите, че една дума е търсена в мрежата, но много често се оказва, че не е. Наличието на богати и разнообразни описания на артикули може да доведе и до трафик от т.н. опашати думи или дълги ключови думи – например дамска блуза от вълна с шал яка.

Правилното попълване на така наречените мета тагове и H тагове ще даде на търсачките правилна информация какво точно има на вашия електронен магазин, кое за вас е важно и какво искате да покажете на вашите клиенти. За оптимизация на изображения може да прочетете в тази наша статия.

Бавният сайт веднага ще бъде наказан от Гугъл. А правенето на бърз сайт не е толкова лесно. Платформите за електронни магазини в момента са бързи, но неоптимизираните изображения и бавния хостинг може да са решаващи. Както обичам да казвам качествен и евтин не могат да бъдат в едно изречение, когато говорим за хостинг.

Вкарването допълнителни плъгини трябва да е внимателно премерено. Гугъл предоставя този тест за скорост за настолни системи и мобилни устройства.

Втората включва подбор и създаване на връзки и статии . „Зоо“ ъпдейтите изключително засегнаха off page оптимизацията, сега се акцентира върху качествените връзки от авторитетни сайтове с качествено съдържание и връзки от добре написани статии с уникално съдържание.

Ние ще ви предоставим първоначална безплатна консултация и анализ на Вашия електронен магазин. Ще ви покажем къде се намира той спрямо конкурентите ви. Ние не ви обещаваме първо място в SERP, но ви обещаваме дълготрайни постоянни позиции и добра възвръщаемост на инвестициите и устойчиви продажби.

Наивно е да се смята, че щом направите онлайн магазин веднага ще може да се прилагат техники от off page оптимизацията и в частност така наречения „линк билдинг“. Не е доказано, но съществува така наречения алгоритъм на Гугъл – „Sandbox ефект“ – който не позволява нови сайтове да ползват стандартни техники за линк билдинг. Това означава, че с нови сайтове трябва да се работи много внимателно и прецизно, иначе ще „потънат в пясъчника“.

Въпреки, че сайта ви е с адаптивен дизайн към мобилни устройства е възможно да има сериозни грешки относно използваемостта му за мобилни устройства. Ние ще проверим целия ви сайт и ще ви консултираме за евентуални проблеми и адекватни решения. Много потребители се заблуждават от този тест на Гугъл. Той ви дава само ориентир, но не ви показва проблеми в използваемостта на целия сайт. По горе споменатия тест за скорост и отделен раздел в Гугъл инструменти за уеб администратори ще ви даде ясна оценка за използваемостта на сайта ви за мобилни устройства.

Трафикът от социални мрежи също е изключително важен за един онлайн магазин. Организирането на един успешен социален маркетинг изисква много опит и ежедневна работа. На потребителите на социални мрежи трябва да се предлага интересно и ангажиращо съдържание, атрактивни игри и награди, а не само скучни постове.

Фейсбук ограничи много риича на фирмените страници. Целта е разбира се да си плащаме за реклами. Но затова пък стимулира интересно и ангажиращо съдържание. Аналогично на Гугъл и Фейбук класира по свои си алгоритми кое е интересно за потребителя и какво да му покаже. Ако сметне, че един пост е интересен, то може да качи риича до небесата.

Ако имате въпрос може да го напишете в коментарите. Ще се радваме да бъдем полезни. Ако се интересувате от цените ни може да погледнете тук.

f | Сподели с приятели