Рекламни фото сесии, променили модната индустрия

Много рекламни агенции залагат на шумният отзив от аудиторията. А какъв по-добър начин да се провокира, от една скандална рекламна фотосесия.

Кейт Мос фотосесия за Келвин Клайн

Скандалът – най-добрата реклама

На този метод е заложил Келвин Клайн през 1992 г. Именно в такава рекламна продукция за първи път се появява Кейт Мос. Никому неизвестният тогава модел и идеята на дизайнера за скандал дават очаквания резултат.

Освен че на снимките тя позира полугола, скандализира обществото със своята слаба фигура. До този момент предпочитани и широко тиражирани са модели с по-заоблени форми (Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и др.).

Келвин Клайн като бранд, започва дейността си като произвежда мъжко бельо. В началото на 90-те години на ХХ-ти век налага унисекс бельото, почти еднакво и за двата пола. Това ясно се вижда от скандалните фотоси с Кейт Мос.

Американското пуританско общество е шокирано от рекламната фотосесия и проявената смелост да се показва по този начин сексуалността.

Заснетите кадри показват фигурата на жената, без подобрения (уголемен бюст, оформено дупе и т.н.), слаба и натурална. Това е и началото на едно не много здравословно „течение“ в модната индустрия – нереално слабите модели.

Редица известни списания, сред които и гиганта Vouge, умишлено или не, налагат стереотипа на суперслабата фигура като символ на женската красота. Това продължава до преди няколко години, когато от списанието заявяват, че спират със заснемането на анорексично слабите модели.

Към настоящия момент се издига култ към здравото тяло, дори с релефни мускули и стегнати форми.

Друг метод, който се прилага много често е ползването на голотата за привличане на вниманието. Пазарът толкова се е пренаситил на голи тела, че този похват дори действа негативно. Затова повечето професионални студиа за фотосесии не залагат основно на него.

Все по търсено е новото, различното, нестандартното, което се вижда от кориците на редица модни списания. Рекламните фотосесии са начинът, по който много брандове изразяват това, което не може да се опише с десетки думи, послания, които трябва да бъдат усетени.

Скандалът отдавна не е обвързан единствено с разголване на някоя популярна личност. Той може да бъде изразен чрез разчупване на налаган стереотип с умело подбиране на елементи във фото сесията.

В историята има редица доказателства, че добре направената реклама може да бъде изключително въздействаща. Тя може не само да увеличи интереса, съответно и печалбите на бранда, а и да промени мисленето на аудиторията като цяло.

Скандалната визия на Кейт Мос, нейната слаба фигура, идеята на Келвин Клайн, са превърнали рекламната фотосесия в една от най-популярните в модната индустрия.

f | Сподели с приятели