Защо снимки на бял фон за вашия електронен магазин

Снимки на бял фон за онлайн магазин

Какво представляват снимките на бял фон и защо се използват в електронните магазини и рекламната и продуктова фотография.

Кое точно е бяло

Бял RGB цвят е неутрален цвят със стойности 255.255.255. Иначе казано не може да стане по бял.

Снимка на бял фон
Конвертиране на RAW файл в ACR плъгина на фотошоп. Фона е изгорен до 255 с фонови светкавици

Защо се използва бял фон

  • Белият фон не разсейва окото на зрителя и той е концентриран изцяло върху артикула, дрехата.
  • Освен това много добре пасва на всяка цветна схема на електронния магазин.
  • Не създава артефакти при компресия, тъй като не съдържа полезна информация, която да се компресира и изкриви при компресия.
  • Снимката изглежда еднакво добре малка, среден размер и голяма. А това е голямо предимство.
  • Много лесно се правят колажи от няколко снимки или се вгражда.
  • Лесно се сменят пропорции на снимката. Много често правоъгълна снимка се налага да се направи квадрат за продуктов каталог и реклами във Фейсбук и Инстаграм.
  • Също така размерът на файла е значително по малък и се ускорява зареждането на снимката – изключително важно за SEO.

Но не може да има само предимства, снимките на бял фон имат и недостатъци – най големия от тях е, че ако фотографа не е измерил правилно светлината за „белия фон“, контраста на снимката рязко пада. Това се получава понеже светлината в обектива идва директно от друг светлинен източник, в случая „белия фон“.

За да се направи качествена снимка на „бял фон“ се изисква много техника и опит. За тази цел сме конструирали специални фонови рефлектори и сме разработили светлинна схема с 4 студийни моноблока, за да сведем до минимум ефекта от намаления контраст на снимката и връщането на светлина от „белия фон“ към модела.

При силно контрастни места, в случая контурите на модела и прехода към бяло се проявяват и личат много силно всички дефекти и недостатъци на обективите – така наречените хроматични аберации или „цветни ореоли“. Те се намаляват чрез специален софтуер затова снимането в професионален RAW формат е абсолютно задължително.

Винаги съветваме клиентите си за продуктови снимки за онлайн магазин да използват бял фон, а за така наречените „имиджови“ снимки – снимки за банери, за реклами – тогава да използват снимки с различен фон – разбира се съобразен с цветната схема и тоналността на онлайн магазина или цялата рекламна кампания.

Снимките за електронен магазин са далеч от шедьоврите на великите фотографи, тяхната цел е единствено да продават.

Няма да разглеждам така нареченото „тифецване“. Предмети, чието заснемане не било замислено за бял фон стоят неестествено понеже белия фон е част от светлинната схема. Особено това важи за снимки на хора. Отделно и времето за обработка се увеличава и за голямо количество снимки е нерентабилно.

Амазон патентоват белия фон за снимки през далечната 2011г , като целта им е била най вероятно да останат в историята като създатели на тази визия в електронната търговия. Както се казва „Шапка им свалям“ за това.

Може да видите нашите цени за продуктова и модна фотография.

Посетете нашата галерия със снимки на дрехи на бял фон.

f | Сподели с приятели