Оптимизиране на изображения за WordPress

Оптимизираните изображения са много важни за бързодействието на един сайт и за класирането в SERP, както и за потребителското изживяване в сайта( UX – User Experience ). Никой не обича бавни сайтове, а основна причина за бавните сайтове са големия размер на изображенията.

WordPress е система за управление на съдържанието. Тя притежава мощен и същевременно подценяван от много потребители инструмент за оптимизиране на изображения. В тази статия ще Ви дадем практически как се използва той и най-вече защо се прави така. Всичко написано е на база дългогодишния ни опит в управление на WP сайтове.

оптимизиране на изображения за wordpress

В няколко стъпки ще Ви покажем как да качвате и оптимизирате изображения:

– желателно е името на файла, които качвате да има смисъл, името да е на латиница и думите в него да са разделени с тире. Пример: optimizirane-na-izobrazhenia-za-wordpress.jpg

– в админ панела на WordPress отидете във „Файлове“ и натиснете бутона „качване“. Изберете съответния файл и го качете. Препоръчвам изображението да го качите по този начин, а не от „Добавяне на файл“ при редактиране на статия, за да може да имате осъзнат пълен контрол какво качвате.

– Натиснете бутона „редактиране“. В полето „Алтернативен текст“ напишете кратко описание какво има на снимката или за какво се разказва в статията. Пример: „Оптимизиране на изображения за WordPress“.  Алтернативен текст e Alt tag  на изображението – изключително важен за SEO. По него търсачките разбират какво има на изображението и класират и индексират изображенията.

– WordPress има вграден редактор на изображения, с него можете много добре да смалявате изображения. Лично моите наблюдения да, че за блог не са необходими изображения по големи от 500х500px. Ако снимката е само илюстративна и за красота може и да минете с по малко, но малката снимка ще зарежда по бързо. Натиснете бутона „Редактиране на изображение“. Въведете размер примерно 400px и натиснете бутон „Преоразмеряване“ и обезателно след това „Обновяване“. Размерът на файла за тази статия от 27кв се смали на 15кб.

А много често се качват безумно големи файлове по 1мб, които видимо забавят сайта и почват да дразнят потребителя. А само с два клика могат да се преоразмерят до няколко десетки клилобайта, без видимо да се промени възприятието на снимката.

Вече може да качите снимката в статията. Ако искате да редактирате и да смалите вече качени снимки, можете да го направите, но ви препоръчваме и да си инсталирате плъгина Regenerate Thumbnails. След като се преоразмерили снимките отидете в админ панела в раздел „Разни“ и натиснете „генериране на умалени изображения“ и стартирайте процеса. Плъгина ще преизчисли всички малки изображения отново. Някой теми на WP ги използват, други не.

Пуснете страницата в теста на Гугъл за скорост https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Той ще ви покаже има ли некомпресирани изображения, но не му се доверявайте на 100%, желателно е за мобилни устройства да не показва по малко от 60 и за десктоп по малко от 78 🙂

Още за оптимизацията на снимки може да прочетете в тази наша статия.

f | Сподели с приятели