Българските фотомодели и манекенки от соц времето до сега

Историята на модата в България е много интересна и преминава през различни етапи.

Понякога попадаме на неща като опаковката на локум и лика на усмихнато момиче в носия, който се е запазил от 60-те години до сега – емблематично рекламно лице на над 50 години. Друг път срещаме ретро реклами на бира или цигари от които ни гледат български модели, но с лек пин-ъп привкус.

Характерно за модата от соц времето е ограничен брой модни издания в които се снимат млади българки, най-често избрани и въвлечени съвсем случайно, открити буквално на улицата. Тези момичета са предимно студентки и се стремят към различни професии, но участват в ревюта, представяния, фото сесии, реклами, филми, модни конгреси в други страни и у нас, награждавания на конкурси и други.

За разлика от сегашните конкурси за красота, които са в изобилие по соц време се е провело само едно издание на „Мис България“ през 1967 година и на него е коронясана 15-годишната Бранимира Антонова. Тя е актриса и се снима предимно в киното без да прави шеметна модна кариера за което модните среди от онова време могат само да съжаляват.

Бранимира Антонова
Бранимира Антонова

Момичетата от рекламите и кориците по онова време не са имали съмнителна слава или изобилие от клюки, които да кръжат около тях.

Родни фотомодели от преди 89-та година са били Мария Данаилова, Светла Грънчарова, Алис Крайчева, Лили Бочева, Таня Болтаджиева, Стефка Хайдудова, Валя Българанова, Елена Пъдарева, Валя Угринова, Мария Мавродиева, Симона Власева, Ани Величкова, Мария Неделева, Ваня Дрянкова, Катерина Евро и други. От тях до наши дни по-известни остават покойната вече Алис Крайчева с успешна кариера като журналист и Катерина Евро на актьорското поприще.

Мария Данаилова
Мария Данаилова

Вероятно най-популярната и търсена сред тогавашните манекенки е вече починалата съпруга на Стефан Данаилов – Мария Данаилова. Тя е легенда в българската мода и сред най-ценените модели през 60-те и 70-те години на XX век. Всички я описват като много красива и харизматична със зелените си очи и пищни мигли, тя е стройна и пленителна с подчертана сдържаност, но обектива я обича, въпреки, че не се усмихва много пред него. Искрата с Ламбо пламва по време на кратките му изяви като модел, още преди да се дипломира като актьор. Възрастовата разлика няма значение за тях – хубавицата е със 7 години по-стара от Данаилов. По това време Мара е все още омъжена за Вили Цанков, но той се оттегля кавалерски без да пречи на новата любов в живота й. Заедно са а Ламбо до нейната кончина през 2014 година.

Валя Угринова
Валя Угринова

Наследничките на старата гилдия, които се появяват с идването на демокрацията са доста по-различни в много отношения. Всички имаме достъп до повече от богата и разнообразна информация за тях, рядко нещо от личния им живот остава скрито за дълго. Днешните модели и манекенки имат често скандална слава и множество пикантни истории в биографиите си.

През 90-те нещата до голяма степен са подчинени все още на строги правила при избор на модели и манекенки, но с времето се появяват множество конкурси и агенции. Сред по-известните българки изгрели от тогава до сега са: Ирина Папазова, Евгения Калканджиева, Цеци Красимирова, Таня Карабелова, Наталия Гуркова, Венета Харизанова, Магдалина Вълчанова, Ивайла Бакалова, Теди Велинова, Росица Иванова, Славена Вътова, Николета Лозанова, Антония Петрова, Ромина Андонова, Диляна Попова, Биляна Йотовска, Бориса Тютюнджиева, Луиза Григорова, Ирена Милянкова, Никол Станкулова и други. Тук нещата много често се преплитат с конкурса „Мис България“, но и с други конкурси и изяви.
Изброените модели и манекенки са предимно известни в България, но има и една друга група, които тук са почти непознати и градят повече от успешна кариера за световни марки в чужбина. Сред тях са: Гергана Полежанова, Таня Илиева, Ралица Балева, Джия Лазарова, Кремена Оташлийска, Гея Антонова, Десислава Панчева, Станимира Колева, Христина Хлебарова, Денис Димитрова и други.

Гергана Полежанова
Гергана Полежанова

Съвременните моделки имат връзки и деца от ъндърграунд босове, известни личности, културни дейци и актьори, те трудно могат да сравнят репутацията си с тази на момичетата от преди 1989 година.

Като най-фатална от манекенките през последния четвърт век се откроява Цеци Красимирова, наричана още Черната пантера. На 18, когато кариерата и е в абсолютен подем, тя става майка на момиче – Джудит. Бащата на детето

се пази в тайна, но сред спряганите имена е Йордан Тонов – Данчо Пръча, който е наркобос и сводник.

На 26.11.2003 година пред блока в който Цеци живее е убит Румен Маринов – Нарциса, пръв приятел, кум и съдружник на Георги Илиев.

10 дни по-късно пред очите й е застрелян и Константин Димитров – Самоковеца, по това време Красимирова има връзка с него и очаква годежен пръстен, въпреки, че той е женен за друга. Показното убийство е извършено в Амстердам и Цеци също отнася куршум в главата, след инцидента губи лявото си око. Конспиративна хипотеза сочи, че тя е била също нарочена за мишена, защото знае твърде много от нещата около Самоковеца. Официалната версия е, че рикоширал куршум уцелва главата на манекенката.

В наши дни пробивът на родна сцена е най-често плод на старателно създадена визия и добър ПР, докато в световен мащаб българките се налагат с ярка, но подчертано естествена индивидуалност, която не е задължително да се вписва в рамките на класическата красота.

f | Сподели с приятели