Най-известните модни фотографи

В модния бранш всички звена по веригата са важни, и не само там. Това е добре известно на брандовете, успели да се наложат и задържат на гребена на фешън вълната. Като се започне от доставчика на платове, та се стигне до оформлението на печатните издания. Някои от хората, заемащи тези позиции са посредствени, но има и забележителни личности.

Такива имена, променили хода на модната фотография, ще разгледаме в настоящата публикация.
Започваме хронологично:

барон Адолф Де Майер
Роберт Кьюзи. 1932. за Elizabeth Arden cosmetics. Фотограф: барон Адольф де Мейер.

Като баща на модната фотография се сочи барон Адолф Де Майер. Неговият стил „денди“ и хилядите неясноти, относно биографията му, го правят сред най-ексцентричните личности. Той е и първият официален фотограф на списание „Вог“ („Vouge“).

Хелмут Нютън
Моника Белучи пред обектива на Хелмут Нютън

Следващият, доказал се като гений на фотографията, е Хелмут Нютън. Той е известен с множеството си фотоси на известни личности. Огромна част от снимките са с еротична тематика. Пред обектива му са позирали звезди като София Лорен, Сигорни Уивър, Мадона, Изабела Роселини, Линда Еванджелиста, Стинг и много други.

Guy Bourdin
Guy Bourdin

Не може да пропуснем Ги Бурден. Този бунтар и смел експериментатор се е доказал с фотосите си на женската сексуалност, блясък и мода. Едва ли има световноизвестен фотограф, който да не е работил във „Вог“, това се отнася и до Ги Бурден. За известен период от време работил съвместно с Хелмут Нютън. Трудно е да се пренебрегне фактът, че Бурден бил взискателен и труден характер, носела му се е славата, че принуждавал моделите си да стоят часове наред в нетипични за човешкото тяло пози, за да постигне замисъла на фотоса. Но въпреки тази мълва, неговият гений е неоспорим.

Патрик Демаршелие
Патрик Демаршелие

В по-съвременен аспект, бихме споменали Патрик Демаршелие. Едва ли е нужно да споменаваме, че работата му стремително тръгва нагоре след като го наемат от „Вог“. Забележително в работата му е, че е пред обектива му е позирала самата принцеса Даяна (през 1989 г.).

Ървинг Пен
Кристи Барнс пред обектива на Ървинг Пен

Последен в публикацията ни, но не и по важност е Ървинг Пен. Неговият подход е интересен, тъй като той сваля всички допълнителни реквизити от кадрите. Концентрира вниманието си единствено върху позиращия модел и тоалетите им. Премахва всички разсейващи елементи и ползва само опростени декори и терени. Той е и майстор в портретната фотография. Сред позиралите пред обектива му са Салвадор Дали, Игор Стравински, Марлене Дитрих и много други.

Забележителните имена във фотографията съвсем не се изчерпват с тези. Въпреки това, синтезирахме част от тях, за да се опитаме да разберем общото помежду им. И, освен че повечето от тях са работили за „Vouge“, нестандартното мислене и послания, които предават на публиката си, са връзката между имената по-горе.

f | Сподели с приятели