Калибриране на фокус на обектив

Калибриране на обектив със скала Spyder Lenscal
Калибриранe на обектив със скала Spyder LensCal

Повечето апарати от среден и висок клас позволяват тялото да се калибрира с няколко обектива. Дали Вашето тяло позволява финна настройка на автофокуса проверете в документацията му още преди закупуването му.

Но за самото калибриране се използват скали. Ние от photostudioBstyle използваме скалата на Spyder LensCal.

Защо се използва точно такъв дизайн на скалата: фокусирането е по равнина успоредна на матрицата, за да може фокусната система да работи максимално коректно, а самата скала е под наклон, така може да се отчете къде се намира фокуса. Разстоянието от камерата е около 25 пъти фокусното, но не по малко от минималното за обектива. Снима се на базово ISO. Камерата трябва да е на статив, по възможност с дистанционен спусък. Блендата е на компромисно положение между максимално отворена и оптимални аберация, така че да може да се отчете скалата коректно. Ако аберациите при максимално отворена бленда са големи може да затрудни доста разчитането на скалата. Желателно е скалата да се анализира при принтирано изображение.

Опцията AF Fine-Tune при никонските фотоапарати (Фина настройка на автоматичното фокусиране) се предлага при следните модели: D3, D4, D5, D300, D700, D750, D800, D7000 и техните наследници и модификации.
При Никон функцията за финна настройка на фокуса се намира в менюто „гаечен ключ“ -> AF-fine tune
От Никон са възприели ако имаме бек фокус корекцията е с отрицателен знак, а при фронт фокус с положителен (напълно логично според мен)

При Канон функцията се нарича AF Microadjustment и се предлага при моделите 1D Mark III, 5DmkII, 6D, 7D, 50D и техните наследници (без 60D – недоумяващо защо).

Обективи с раздрънкани механики, особено при варио-обективите е безсмислено да се калибрират.

Sigma предлагат за техните нови обективи софтуер SIGMA Optimization Pro. Трябва да свържете обектива с компютър чрез  SIGMA USB DOCK. С него може да въведете корекции във фокуса. Принципът чрез използване на скала е същия. Преимуществото е, че може да задавате корекции на различни дължини и фокусни разстояния при варио обективите. Разликата и недостатъка са, че корекциите се записват в самия обектив. Монтирането на обектива на друг фотоапарат прави безсмислена тази калибрация.

f | Сподели с приятели