Как се прави онлайн магазин – първи стъпки

Тук няма да разглеждаме техническата част от създаването на онлайн магазина а работата след това, която Вие трябва да свършите. Има много „безплатни“ и платени платформи, чрез които може да инсталирате онлайн магазин за броени минути. Всяка си има преимущества и недостатъци. Ако нямате по едно посещение в секунда системата на онлайн магазина не е от съществено значение. Важни са съвсем други неща. Но целта е да продавате. Самата платформа няма да почне да продава от само себе си.

onlineshop

Ще се опитаме да ви предпазим от някой най-често срещани грешки и да разбулим някои митове. Обикновено този, който ви прави магазина идея си няма от оптимизация, SEO и маркетинг. А и не е това работата му.

Основата върху която трябва да стъпите е качествения хостинг. Винаги съм казвал че думите качествен и евтин не могат да бъдат в едно изречение ако говорим за хостинг. Спирането на сайта ви не само ще изгони верните ви клиенти, но и закопае в SERP. Бавния и некомпетентен съпорт ще ви създаде много повече разходи от икономисаните средства за хостинг.

Един полезен безплатен инструмент за мониторинг дали вашия сайт е онлайн https://uptimerobot.com – изключително е важно да следите дали Вашия сайт е онлайн и кога е паднал и по какви причини.

Основни неща, които трябва да направите след стартиране на онлайн магазина :
1. Скорост зареждане на сайт
2. Проверка за адаптивен дизайн
3. Анализ на ключови думи
4. Онлайн чат
5. Евтина и надеждна доставка
6. Рекламация, връщане на стока и замяна
7. Описания на категории и артикули
8. Качествени продуктови снимки
9. Мета-тагове
10. Robots.txt и sitemap.xml
11. Тестване
12. Излишен дизайн
13. Non WWW?
14. Проверка за структурирани данни
15. Изграждане на бранд
16. Счупени линкове
17. SSL ?
18. Защитете своите текстове от кражба
19. ОБЩИ УСЛОВИЯ
20. Добре конфигурирана поща
21. Деклрирайте го в НАП

Проверка на скорост

Скоростта на сайта е изключително важна, ако сайта е бавен, потребителя няма да ви чака а ще ви тегли хикса. Гугъл също няма да хареса сайта ви ако е бавен. Той ви предлага удобен инструмент за това  https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Трябва да тествате всички страници и след като качите снимките, обикновено те създават проблеми с големите си размери.

Проверка за адаптивен дизайн

И как се държи магазина ви на мобилни устройства. Пак имате безплатен и удобен инструмент за това :  https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/    Уловката е, че целия ви сайт трябва да го проверите а не само заглавната му страница. Може дизайна да е адаптивен като цяло но може и да има отделни елементи, които да не се държат адекватно на телефони и таблети. Много често се случва елементи да се припокриват и да закриват важни бутони. Също така да не работят менюта при някой браузъри и операционни системи.

Това важи най-много за пазарската количка и формата за поръчка(т.н. чекаут или checkout). Всяка грешка в дизайна там може да бъда фатална.

Конкретен пример1: от продуктите в кошнижата няма линкове към продуктовите страници или категории на продукта – потребителят не може да отиде страницата на продукта и не знае какво е поръчал.

Пример2: бутонът „Поръчва“ се скрива от някакво си меню за бисквитки или за общи условия или някаква си форма за абонамент. На тези две страници абсолютно забравете за тези простоии.

Много хора се заблуждават, че адаптивността е само в дизайна, подценявана е и адаптивността на клавиатурата и четимостта на шрифтовете.

Например ако въвеждате телефонен номер, трябва да се покаже цифрова клавиатура, а не текстова. При въвеждане на имейл – клавиатура с @
в HTLM това трябва да изглежда примерно така за
– имейл: <input type=“email“
– телефон: <input type=“tel“
– само за числа, примерно пощенски код или бройка: <input type=“number“
– текстови полета, като име и фамилия, адрес, коментари и бележки:  <input type=“text“

За мобайл трябва много добре да се подходи с размера на шрифтовете и четимостта им. Много големите размери ще изпълнят целия екран, а много малките изобщо няма да се четат. На мобайл забравете за шрифтове по малки от 18px или серифни и наклонени шрифтове (или комбинация от двете, която е още по абсурдна за мобайл) , за центриране на текст повече от 3-4 реда и други подобни дизайнерски дивотии. Добре подберете шрифта, който ще ползвате – да е лесно четим – примерно аз ползвам Roboto

Анализ на ключови думи

Ако не сте започнали с анализа на ключови думи и търсенето – то веднага трябва да започнете с това. Сайта ви трябва да е регистриран в google search console. От там ще почнете да събирате информация за думите по които са намерили сайта ви.

Но самия анализ на ключовите думи е продължителен творчески процес. Повечето анализатори използват термина „семантично ядро“. Аз лично предпочитам „семантичен анализ“ за да наблегна на анализа като процес – както се развива магазина и се добавят нови стоки и категории, така се развива и семантиката.

Като цяло семантика означава значение на думите и смисъла на думата, как тя се използва. Различните хора използват различни думи за да търсят – примерно за групата артикли „дамски клин“ може да се търси така : дамски клин , клинчета, клинове, дълъг клин, дълги клинове, дамски клинове, зимни клинове, спортни клинове, и мноооого още, без дори да се замислят дали търсачката ще ги разбере. Трябва да се анализира търсенето на всяка дума и да се прецени дали може и си струва да се класира на по предни позиции.

Онлайн чат

Инсталирайте онлайн чат. Така вашите клиенти ще могат да комуникират директно с вас. Много от клиентите предпочитат този метод вместо комуникацията по телефон. Недостатъци на онлайн чата – някой трябва да отговаря веднага на запитванията, иначе няма смисъл от него. Бави зареждането на магазина и пречи на екрана при телефони и по малки устройства.

Евтина и надеждна доставка

Изберете надежден куриер и изисквайте да ви направи изгодна оферта за вашия онлайн магазин. Така ще можете да предложите на вашите клиенти изгодни цени за доставка. Ако се наложи спонсорирайте част от доставката, предложете безплатен транспорт над определена стойност.

Точни и ясни правила за рекламация и връщане на стока и замяна

Ако не сте споменали в общите условия тези правила клиентите няма да имат доверие във вас и може да не финализират поръчката си и да се откажат. Практиката сочи че клиентите четат тези правила и условията за доставка непосредствено преди финализиране на поръчката.

Описания на категории и артикули

Трябва много добре да опишете вашите артикули. Това се прави и след обстоен анализ на търсенето на ключови думи. Ако напишете само „чанта“ Гугъл няма как да разбере, че това е дамска чанта. Опишете всичко което е характерно за продукта и го различава от другите продукти в категорията.

Примерно: Елегантна малка дамска чанта от кадифе с две прегради и магнитна закопчалка. Старайте се на всеки артикул да слагате уникално описание. Ако слагате еднакви описания или препишете описания от друг сайт, те може и да не се индексират.

Избягвайте суперлативи, използвайте наистина информативни описания, които ще са полезни на потребителя. Аз лично харесвам добре наложил се по американските онлайн магазини начин на описване на артикула – описваш всичко което виждаш – стегнато, точно и ясно. Наблюдавам отскоро по цели разкази описания за един артикул пълни с прилагателни и суперлативи. Лично аз не смятам за удачни, но само времето ще покаже кое ще се наложи като модел.

Много собственици на магазини се затрудняват с разделянето на магазина на категории. Справянето на тази задача е изключително важно за семантиката и последващото развитие на магазина.

Мислете в бъдеще как ще развива магазина и така избирайте категории. Важно е, защото от това зависи как клиентите ще се ориентират в магазина Ви. А загуби ли се клиента Ви в магазина – не е добре 🙂 Категориите трябва да следват елементарната логика на търсенето, а не да се държите като български режисьор, който иска да разкаже всичко в един филм и накрая нищо не се разбира.

Много често се наблюдават претрупани менюта с категории, които се чупят на десктоп, поради много голямата си дължина.

Следвайте принципа: най-важното – най-отгоре. Всяка допълнителна информация – във фуутера.

Качествени продуктови снимки

Без тях няма как да продавате. Снимките правят визията на вашия магазин. Потребителя може да купи или да не купи вашия продукт, това много зависи от снимката, която му предлагате. Моите наблюдения са, че българските производители и търговци не инвестират в снимки а после се оплакват.

Слагайте повече снимки на продукта, когато това е възможно – това рязко увеличава доверието на клиента към продукта.

Също така важно е снимката да отговаря действително на продукта, ако от даден продукт има различни цветове и комбинации и те да са снимани. Има много примери във фейсбук как на снимката е едно, а получавате съвсем друго 🙂
Много често срещано е една снимка на „марков“ продукт да се ползва от стотици онлайн магазини. Клиент който е „обикалял“ по много сайтове, веднага ще му стане ясно каква е тази стока.

Може да видите нашите оферти и цени за продуктова фотография и снимки на дрехи.

Още за оптимизация на изображения може да прочетете тук.

Мета-тагове

Таговете <title> и <meta name=“description“  имат пряко отношение към SEO на сайта. Уверете се че сайта ви правилно ги задава и вие правилно ги попълвате .

Тагът <title> е заглавие на страницата – той трябва да съдържа кратко описание на продукта или категорията и поне една ключова дума. Дължината му е ограничена до 60 символа заради снипета, но се чете и анализира от търсачките и след 60 символа, като тежест имат първите няколко думи.

Тагът description е детайлно описание на страницата до около 160 символа. От него Гугъл взима така наречения снипет ( snippet – отрязък) и го дава като резултат от търсенето. Ако тагът не е попълнен адекватно, то снипета се взема от някъде от текст в сайта и може да е неадекватен. Примерно потребителя да търси „дамски обувки“, а снипета да дава като резултат „доставка и плащане“. Трябва много добре да се осмисли този таг, той няма отношение за класирането на сайта ви в търсачките, но точно той кара потребителите да изберат точно вашия сайт пред другите.

Кодът на сайта може да видите с клавишна комбинация ctrl+u на браузъра Chrome. Тагът description може да се добавя автоматично от системата като се взема от описанието, но желателно е да вложите малко творчество и ръчно да го опишете. Същото важи и за <title> .

Robots.txt и sitemap.xml

Проверете дали има адекватни и актуални robots.txt и sitemap.xml файлове. Файловете се намират в главната директория на сайта ви. Те могат да се регистрират и в GWT (Google Search Console)  и да се следи за грешки и проблеми. Грешки в описанието на robots.txt могат да доведат до неиндексиране на сайта ви, както и изразходване на бюджета за обхождане.

Във файлът robots.txt може да обявите къде се намира saitmap.xml – примерно така:
Sitemap: https://photostudiobstyle.com/sitemap.xml

Често се случва и разработчикът на магазина да оставил забрана за обхождане на ботовете. Тя трябва да се премахне при пускането на магазина.

Тестване

Тествайте онлайн магазина като потребител при всякакви устройства и операционни системи. Ще установите невероятни проблеми с UX (потребителско преживяване) при различните устройства. Ще дам конкретен пример – ако дизайнът Ви при разтягане надолу при мобилни устройства стане прекалено голям няма как да се види долното меню, където най-често са изключително важните страници за доставка, плащане и контакти.

Препоръчвам Ви да ползвате този инструмент luckyorange.com – чрез него можете да следите всяка дейност на потребителите във вашия сайт в реално време – платен е, но си струва. По този начин могат да се открият проблеми в сайта, за които вие даже не подозирате.

Излишен дизайн

Махнете всичко ненужно от дизайна на магазина си, това само разсейва клиентите и бави сайта. Излишните неща са и предпоставка за чупене на дизайна при малки устройства. Махнете всичко ненужно от страницата за поръчка – най критичната страница в целия сайт. Там всичко трябва да е точно, ясно и еднозначно.

Non WWW?

Изберете сайта ви как да изглежда с www или без www .

проверка за индексирани страници с www
проверка за индексирани страници с www
проверка за индексирани страници без www
проверка за индексирани страници без www

Проверете дали има пренасочване от единия към другия. Ако няма трябва да го направите. Колкото и странно да ви изглежда Гугъл разглежда сайтовете www.vashiasait.com и vashiasait.com като различни сайтове. При което единия се разглежда като дублирано съдържание на другия.

Проверка за структурирани данни

BreadcrumbList

Това става отново в google search console.
Специално ще наблегна на BreadcrumbList – Маркирането на „трохи хляб“ има значение за начина по който Гугъл показва резултатите от търсенето. Пример :

Отбелязали сме как изглежда резултата при структурирани BreadcrumbList и може да видите горния резултат как изглежда без тях и то в сайта на olx.bg  🙂 Също се вижда как сме класирали снимка на първо място само с правилно полълнени Alt-tag  и име на снимката. 🙂

Изграждане на бранд

Или грубо казано да ви търсят с марката ви. Също бавен процес, който не може да се опише с две думи. Но трябва да почнете да мислите за това. Първо трябва да имате смислено и запомнящо се име за бранд. Хубаво е името на сайта ви да е името на бранда ви.

Всяка реклама, която я пускате не мислете само за конверсия, мислете как потребителя ще запомни името на бранда, името на сайта Ви. Ще дам за пример рекламите в IG – там не трябва да мислите за конверсия, там трябва да мислите как една реклама трябва да носи емоция, и емоцията да се свързва с бранда, защото в IG не се продава прах за пране, IG с социална мрежа за емоции. Рекламната кампания, която подготвяме там е изгредена само с цел промо кодове и рекламиране на бранда.

Счупени линкове

Проверявайте сайта за счупени линкове. Става много лесно с този безплатен инструмент. Счупени линкове ще изнервят много потребителите на сайта. А и Гугъл не обича сайтове със счупени линкове.

SSL ?

Трябва да решите дали ще има магазина SSL протокол. Това е хубаво да го направите преди са почнат да се индексират страниците в търсачките. Има много митове за SSL, но Гугъл официално обявиха, че толерират ползването на SSL. А колко ще го „толерират“ няма нищо доказано :). Иначе SSL е абсолютно задължителн при картови плащания. ( По ирония на съдбата, както много често се случва SSL вече не се използва, използва се негови наследник TLS, но терминът SSL се е наложил като нарицателно, както ксерокс и памперс )

Защитете своите текстове от кражба

Вероятно ще ви коства много усилия, пари и време да напишете качествени описания на вашите стоки. И затова не искате някой да ги копира ей така и да ги сложи на своя магазин. Как става това и ако имате нужда от помощ за защита пишете ни. Също така проверете дали тези текстове са уникални или не са копирани от други сайтове.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

Напишете си добре „Общи условия“ на Вашия сайт. Не, че ще ги чете някой, но ще има доста хайки от КЗП и може да отнесете някоя глоба. Най-често се заяждат, че трябва да има линкове към  https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=BG , услови за връщане на стока по чл 50-55 от ЗЗППТ , СТАНДАРТЕН ФОРМУЛЯР ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВО НА ОТКАЗ.

Добре конфигурирана поща

Все повече се затягат рестрикциите на големите пощи като abv.bg, Gmail, yahoo, майкрософстките пощи и другите големи играчи относно спам, а както знаете покрай сухото гори и мокрото. Много често Вашите съобщения към клиентите отиват в папка „Спам“ или се филтрират на още по високо ниво. Клиентът е направил поръчка, а не вижда писмото за потвърждение. Това е доста сериозен проблем. Ето няколко мои препоръки:
– активирайте SPF (Sender Policy Framework) от cPanel, ако не е активирана.
– изпращайте автоматичните съобщения от Вашия сайт само чрез конфигуриран SMTP а не чрез php mail() функция.
– не вграждайте снимки в писмото, прикачени файлове и невалиден html код, JS. Старайте се да има повече смислен текст и по малко html код.
– смислени текстове на „относно“,  не използвайте думи характерни за спам писмата, примерно „re:“ или „noreply“
– разбира се правилна кодировка, по нашите ширини UTF-8
– и разбира се домейна на пощата от която изпращате и домейна на сайта Ви трябва да са едни и същи.
– всяко съобщение се изпраща отделно без cc и bcc
– избягвайте да слагате линкове. Но ако се налага да има линк, то домейна му трябва да е същия, като на имейла.
– избягвайте червени шрифтове и ярки цветове за фон или блокове.
– използвайте постоянен собствен IP адрес. При евтините споделени хостинги на един IP адрес може да има много сайтове със съмнително поведение и нисък авторитет. Това може да стане причина за блокиране на IP адреса или цели класове от тях.

Направете си няколко акаунта в най-ползваните пощи и тествайте какво става с вашите писма.

Като допълнение е и друга наша полезна статия е за елементи на доверие в онлайн магазин.

Не забравяйте да го декларирате в НАП!

Декларацията може да я попълните в сайта на НАП и да я подпишете с електронен подпис. Ползвайте електронния подпис на Вашия счетоводител.

Имайте в предвид, ще след 09.2019 НАП ако ще ползвате касов апарат ще трябва да свържете онлайн магазина си със СУПТО.
Алтернатива на това е да използвате ППП  с лицензиран доставчик на пощенски услуги (еконт, спиди и т.н.)

Митове и заблуди за онлайн бизнеса:

1. Някой може да ви класира сайта на първо място в Гугъл за няколко месеца. Вероятността да отнесете някое „животинче“ на следващия месец е много голяма. Гугъл неофициално кръщава ъпдейтите на алгоритъма си за класиране на сайтове с имена на животни.

2. Още в началото може да почнете с агресивни линк-билдинг техники. Гугъл има алгоритми – т.н. пясъчник и няма да позволи това. Оптимизацията е много бавен и непрестанен процес. Ако някой почне да ви говори за хиляди линкове – това вече не работи и е опасно.

3. Като пуснете реклама ще завалят поръчките. Като теглите чертата може да установите, че рекламата ви е изяла цялата печалба. Търсете таргетирана реклама.

4. Като пуснете няколко линка и вече ще класирате ключова дума на първа страница. Значението на тези линкове в SEO вече намалява и са по важни on-page оптимизацията, бранда, поведението на потребителите и социалните сигнали, както и напълно натуралните линкове. Гугъл се изменя постоянно, навлизането на изкуствен интелект и самообучващи се алгоритми елиминират сивата оптимизация. На преден план излиза полезността на съдържанието.

5. Има някаква ползва от изскачащи прозорци и начални прозорци – това е кошмар за потребителя  !

6.  Някой ще сподели нещо със социалните бутони. Хората споделят неща, които лично ги засягат, това може да стане по вероятно в блога ви.

7.  Видели сте че всички „жулят“ реклами във фейсбук. Това, което не сте видели е колко е ефективна тази реклама. В момента фейсбук е наводнен от реклама. Рекламата във фейсбук е като реклама за прах за пране по време на интересен филм по кабелната телевизия – никой не я харесва, но всички я гледат заради филма. И всички реклами са по едно и също време, за да не сменяте канала.

Търсете таргетирана реклама. Примерно ако продавате въдици и такъми, то присъствието ви във форум за рибари ще е много по ефективно, отколкото ако рекламирате в бизнес сайт.
Например нашият проект mamaitati.com е таргетиран към бъдещи и настоящи майки. Там сме поставили реклами към онлайн магазина ни, където продаваме бельо и дрехи за бременни. Отношението на органичните посещения към кликовете на реклами е 1 към 10 и постоянно се увеличава. Инвестицията в придобиването и поддържането на голям тематичен форум или портал също трябва да се обмисли.

И това е само началото……..

Ако имате конкретни въпроси или искате да Ви помогнем не се колебайте и се свържете с нас!

*тази статия се пише и постоянно дописва и редактира заради постоянните и бесни промени в онлайн бизнеса. Ако нещо смятате, че не е актуално или грешно пишете ни, за да го коригираме.

f | Сподели с приятели